[WWF!] Visa dan Langkah-langkah Tersusun :)

Assalamualaikum and Hello world!

A: “Susahnya nak settle-kan visa. Cam gini susah rasa macam taknak fly je, boleh tak?”

B: “Kau rasa A-Level lagi susah ke, visa lagi susah ah?”

C: “Redha je la,buat visa je pon, no pain no gain kot”

Berikut merupakan antara dialog yang sering dilontarkan oleh penulis dan rakan-rakan apabila menjelang tarikh men-settle-kan visa. Rasanya semua orang pun setuju bahawa mereka pun pernah cakap macam tu, meskipun di dalam hati. Hari ini, kita akan berkenalan dengan lebih lanjut, apakah perkara yang susah namun penting dan serius ini Chek-it-out!

Apakah visa?
Satu sijil cop/passport yang membenarkan kita masuk ke dalam United Kingdom Tapi kalau short-visit (tak lebih daripada 6 bulan dan tak berniat nak bernikah kat UK) tak perlu visa tau. Ada beberapa sebab lagi kenapa anda perlu kan visa, nanti boleh cek kat sini.

Bila perlu mohon visa?
Sebelum fly, dalam tempoh 3 bulan sebelum tarikh fly. Lagi awal, lagi bagus. Tapi faham je, kena tunggu result dulu kot.

Macam mana nak apply visa?

Step1: Baca informasi di sini.

Step2: Print borang ini menggunakan kertas berkualiti tinggi. Kalau buat mistake, jangan guna liquid paper, tapi potong dengan satu garisan lurus dan buat initial di tepi (signature).

Step3: Bawa dokumen berikut:
i. Appendix 8
ii. Satu gambar berwarna berukuran passport (45mm high x 35mm wide) [criteria sila refer website]
iii. Passport
iv. Unconditional letter from university
v. IELTS cert
vi. Financial affidavit
vii. A level results
viii. Sponsorship letter
ix. Medical checkup
Pastikan dokumen di atas dikepil bersama-sama original copy dan translation copy (kalau bukan dalam bahasa yang bukan Inggeris). Semak sini.

Step4: Bayar visa dengan harga RM1122.00 kalau tak silap. Kena guna duit sendiri dulu sebab selalunya penaja akan ganti balik. (Mahal kan? Maka, sila berjimat cermat dengan wang rakyat/penaja tersebut). Untuk pelajar tajaan, boleh simpan elok-elok resit pembayaran ye. Kalau bukan pelajar tajaan pun kena simpan juga ye, untuk langkah berjaga-jaga.

Means of payment:

A. By cash across all Alliance Bank Counters* (Not through the cash/cheque deposit machines), or
B. By cashier’s order/ banker’s draft at the UK Visa Application Centre and payable to “VFS (Malaysia) Sdn. Bhd.” payable at Kuala Lumpur only.
C. By online fund transfer if you have an Alliance Bank Savings or Current Account with personal internet banking access ( alliance online PERSONAL)
* Please note that for options 1 to 3, which are surcharge free, applicants must wait until the next working day after making their payment before submitting their application to the Visa Application Centre.
[For option 2 applicants can purchase a cashier’s order/ banker’s draft from any bank and submit their visa application the same day at the UK Visa Application Centre, during opening hours.
Receipts will remain valid for 30 calendar days, including the day of purchase of the receipt, after which time they will be forfeited if no application has been lodged.

Step5: Buat appointment untuk submit visa anda. Boleh jugak pergi Wisma MCA itu terus, namun priority akan diberikan kepada orang yang dah buat appointment.

wajah bangunan yang disebut-sebut

Step6: Tunggu keputusan visa dengan bertawakkal, haruslah sebab anda dah berusaha yang terbaik kan? Harus rajin check website visa itu tau.

Step7: Keputusan visa pun dah keluar, anda harus decide untuk ambil di Wisma MCA atau boleh dikirim melalui kurier. Kurier inshaAllah selamat je. Kalau tak silap, penulis perlu decide masa nak submit visa kat pejabatnya lagi dan bayar terus harga kurier itu.

Step8: Claim balik duit visa! Hehe. Gunakan visa anda sebaik-baiknya ye. Ingat, bukan semua orang dapat peluang seperti anda.

Untuk maklumat lanjut, ada boleh tonton video ini:

Sekian, selamat mencuba!🙂

6 thoughts on “[WWF!] Visa dan Langkah-langkah Tersusun :)

  1. annis : thailand rasa nya xpakai visa pun . hehe sje menyampuk …

    sy nak tanya visa ni ada expired date ke ? atau boleh pakai smpai bila2 ? mahal btl bayaran nye , ni bayaran untuk semua negara ke ?

  2. nak tanaya.. macam mana nak print borang yg isi online tu? pastu kalau nak apply lagi skali boleh x? huhu.. bank draft tu kjap je kan.. tq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s